left
right

Lentilky jsou staré asi jako dinosauři. No, jako dinosauři vlastně staré nejsou, ale pamatují opravdu hodně. Začaly se vyrábět už v roce 1907 (tzn., že v r. 2007 slavily krásných 100 let). Tehdy se vyráběly v městečku Holešov na Moravě, kde se vlastně vyrábějí dodnes. Tenkrát se jim Lentilky dokonce ještě ani neříkalo.

A jak vlastně vypadaly? Třeba takhle ...

Jako první přichází na řadu čokoláda, která se nalije mezi dva lisovací válce.
Mezi válci se vytvoří pás vytvarovaných čoček, který se zchladí ve speciálním tunelu.
Vychlazený pás se naláme na menší kusy.
Tyto kusy se dopraví do velkých turbín, kde se otáčením, foukáním studeného vzduchu a třením o sebe obrousí a tím vznikne požadovaný tvar Lentilek.
A přichází na řadu barvení. Lentilky se nasypou do velkých otočných bubnů.
Nejdříve se na čokoládové čočky nastříká cukerný roztok, který vytvoří na čokoládě cukrovou vrstvu.
Ta se pak ve stejných bubnech obarví přírodními barvami. V krabičce najdeš sedm barev. Víš, které to jsou?
Již obarvené Lentilky se přesypou do leštících bubnů, kde se vyleští jejich povrch do lesku.
Všechny barvy se sesypou dohromady a ve válcích se smíchají.
Promíchané Lentilky pak putují do obalu...
např. se balí do krabiček.
Krabičky se zabalí do kartónu, které se na paletách rozvezou do prodejen.
A Lentilky, jak je znáš, jsou na světě! Mňam! :-)

Lentilky jsou nyní bez umělých barviv!

Nahradili jsme je jinými barvícími látkami jejichž zdrojem jsou např. plody z ovoce nebo zeleniny. Čokoládová chuť a syté barvy však zůstaly zachovány

Lentilky jak je zná každý!
Tradiční a nejprodávanější balení.
Lentilky, které se nikam nezakutálejí! Alespoň v krabičce ne :-).
Šestihranné balení Lentilek s různými zvířátky.
Když máš mega chuť na Lentilky!
Mega Lentilky – největší Lentilky na světě.
Dost Lentilek pro všechny!
Velké rodinné balení Lentilek.

Limitovaná edice oslavující příchod jara. Netradiční tvar bonbónů, velikonoční minivajíčko nebo veselý balónek, jak je Vaší fantazii libo :-)

Nová limitovaná edice pro holky a kluky je tu! A kdo jsou naši super hrdinové?

Xerano je vesmírný vynálezce, který ovládá jazyky všech galaxií. Dávat si s ním závod v běhání není nejlepší nápad. Jeho nohy jsou totiž nejrychlejší v celém vesmíru.
Fireus je neohrožený vládce ohně. A dejte si na něj pozor! Má totiž kouzelný plášť, díky kterému se v mžiku stane neviditelným.
Pinxi je napůl kočka. Kromě ladných kočičích pohybů také vidí ve tmě a díky své kouzelné čelence dokáže číst cizí myšlenky.
Levantea umí mávnutím kouzelného proutku zastavit čas. A jako každá správná víla si ráda pořád někde poletuje.

Pokračování dobrodružství superhrdinů ve formě komiksových příběhů najdete na https://www.facebook.com/media/set/?set=a.461335340609498.1073741827.339045426171824&type=3

Krtkův dort a LENTILKY – speciální balení!

Jeden z nejoblíbenějších dortů, který si našel mnoho fanoušků a milovníků mezi dětmi i dospělými – Krtkův dortz kuchyně Dr. Oetker, přichází tentokrát s originálním doplňkem. Proč třeba typický kakaový korpus se šlehačkou a banány neozdobit barevnými Lentilkami?

Krtkův dort s balením Lentilek zdarma přichází na trh 1. 9. 2013. Vhodný je k oslavě narozenin i jako dezert po nedělním obědě.

Tak si nechte chutnat!

Lentilky se těší na zimu!

Užijte si zimu a vychutnejte si speciální zimní limitovanou edici v nových krabičkách se zimním dizajnem. Uvnitř na vás čekají Lentilky v pravých zimních barvách. Víte, jaké to jsou? ;-)

Osvěž se ovocně a nech se nachytat! Barva bonbónu totiž neodpovídá příchuti. Lentilky Fruity – ochutnej a hádej!
Tady něco nehraje… Lentilky, které nejsou čokoládové, ale ovocné?
A jejich barva neodpovídá šťavnaté příchuti,
kterou máš na jazyku? To musejí být Lentilky Fruity!
Osvěž se ovocně a nech se překvapit každou Lentilkou!
A když neuhodneš, nápovědu máš na obale.
SUROVINY:
  • 1 lžíce perníkového koření (badyán, skořice, anýz, hřebíček, nové koření)
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g medu
  • 3 ks vajec
  • 600 g hladké mouky
POSTUP:

Vejce a prosátý cukr důkladně v míse promícháme. Přidáme tekutý med (nechávám přes noc odležet v místnosti), rozpuštěné máslo i koření a vše spolu dobře promícháme. Polovinu mouky smícháme se sodou a postupně přisypáváme do tekuté směsi. Zbylou mouku nasypeme na vál, vyklopíme obsah mísy a rukama uhněteme nelepivé pevné těsto. Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme jej 4 dny odležet při pokojové teplotě.

Pak těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na plát 3-5 mm silný. Pomocí formiček vypichujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

Plech vložíme do předehřáté trouby a perníčky pečeme asi 7 minut na 220 °C. Mírně vychladlé perníčky potřeme pro lesk rozšlehaným vajíčkem. Studené perníčky potom zdobíme bílkovou polevou a lentilkami.

SUROVINY:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • lentilky na ozdobení
  • marmeláda
POSTUP:

Změklé máslo smícháme s prosátou moukou, cukrem a žloutkem. Vypracujeme hladké těsto a dáme do lednice vychladit, asi na 3-4 hodiny. Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Kolečka, která budeme dávat jako horní, vykrojíme ještě uprostřed. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po vychladnutí kolečka slepíme marmeládou, pocukrujeme moučkovým cukrem a ozdobíme lentikami.

SUROVINY:
  • Těsto:
  • 
30 dkg másla
  • 
32 dkg hladké mouky
  • 
16 dkg mletých vlašských ořechů
  • 
4 dkg kakaa
  • 
16 dkg moučkového cukru
  • Krém:
  • 
12 dkg másla
  • 
10 dkg moučkového cukru
  • 
trochu rumu
  • 
1 vanilínový cukr
  • Konečná úprava:
  • 
čokoláda na vaření
  • 
100% tuk
  • 
meruňkový džem
  • 
lentilky
POSTUP:

Prosejeme mouku na vál, přidáme cukr, mleté ořechy, kakao a máslo. Vše prohněteme na tuhé těsto a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 4 cm. Pečeme při 180 °C.  

Mezitím si připravíme krém. Máslo, cukr a vanilínový cukr utřeme do pěny, přimícháme rum. Krém dáme do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na kolečko. Přikryjeme dalším kolečkem a dáme do lednice ztuhnout. Druhý den si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, rozředíme ji 100% tukem a ztuhlá kolečka v ní namáčíme tak, aby nám čokoláda zakryla krém, ale ne spodní kolečko. Než nám čokoláda na kolečkách ztuhne, ozdobíme lentilkami dle fantazie.

(20 ks)
SUROVINY:
  • 140 g rozpuštěné hořké čokolády
  • 100 g změklého másla
  • 160 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 celé vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g nasekané hořké čokolády
  • 60 g kakaa
  • Lentilky
POSTUP:

Upečte si nadýchané křupavé cookies s Lentilkami! Nedá to ani moc práce a užijete si u toho spoustu legrace. Tak se do toho pustíme! Z másla a cukru vyšlehejte tuhou bílou hmotu, přidejte vejce, mouku a kakao. Pečlivě promíchejte a přidejte nasekanou čokoládu. Na pečicím papíru vytvarujte male bochánky, které vždy trochu přimáčkněte. Pečte na 180 °C asi 12–15 minut. Po vyndání ozdobte rozpuštěnou čokoládou, kterou ve finále posypte Lentilkami! Měňte barvy lentilek, dávejte je celé nebo rozdrcené na kousky, zkrátka zdobte dle libosti. A teď už zbývá jen poslední – otevřete pusu a udělejte mňam!

muffiny (stačí na přípravu 12ti muffinů)
SUROVINY:
  • 260 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 2 balení prášku do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 240 ml polotučného mléka
  • 1 lžička rumu, příp. rumová esence
  • moučkový cukr na posypání
  • Lentilky
  • košíčky z papíru na pečení, nebo máslo a hrubnou mouku na vysypání
POSTUP:

Víte, co je na muffinech nejkrásnější? Když v troubě vyskočí nahoru a udělají krásný bochánek s křupavou kůrkou! A přesně takové je můžete mít raz dva. Tak připravit... a začínáme! Mouku vysypte do mísy, přidejte prášek do pečiva, cukr a promíchejte. Do směsi dejte ještě vejce, olej, mléko i rum a promíchejte. Těstem naplňte 12-ti důlkovou formu na muffiny (nebo samostatné košíčky) a při 180°C pečte asi 20–30 minut. Do formy buď vložíme samotné košíčky (které jsou z pečícího papíru, takže se nepřipalují) a do nich nalijeme těsto a dáme do trouby. Pokud nepoužijeme košíčky z pečícího papíru, musíme formu vymazat máslem a vysypat hrubou moukou

Nakonec posypte moučkovým cukrem. Do teplých muffinů jemně zapíchejte různobarevné Lentilky. Dobrou chuť!

muffiny
SUROVINY:
  • 85 g hořké čokolády
  • 350 ml horké kávy nebo horké vody
  • 500 g cukru
  • 330 g polohrubé mouky
  • 150 g kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku soli
  • 3 velká vejce
  • 200 ml oleje
  • 350 ml protřepaného podmáslí
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
POSTUP:

Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia. Nasekejte čokoládu na drobné kousky a zalijte horkou kávou (pokud muffiny připravujete pro děti, místo kávy použijte horkou kávu bez kofeinu nebo horkou vodu). Mezitím si ve velké míse smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V jiné míse mixerem našlehejte vejce do pěny. Pomalu přidejte olej, vanilkový extrakt, podmáslí a rozpuštěnou čokoládu. Přidejte čtvrtinu suché směsi a zamíchejte dohladka, potom další čtvrtinu a takto postupujte, až máte všechnu suchou směs zapracovanou. Připravte si formičky na muffiny. Každou z nich naplňte lžící až do 2/3 objemu formičky. Pečte cca 30 minut.

Růžový pudinkový krém:

Vanilkový pudink uvařte podle receptu a nechte vychladnout. Rozšlehejte 150 – 200 g změklého másla a posupně po lžíci zašlehejte všechen pudink. Na závěr přidejte trochu růžového potravinářského barviva a rozšlehejte, až je směs růžová. Muffiny ozdobte krémem, růžovými, fialovými a žlutými lentilkami. Nebo jen polejte tmavou polevou a ozdobte modrými, zelenými a žlutými lentilkami.

pernicky
SUROVINY:
  • 300 g medu
  • 300 g cukru krupice
  • 300 g změklého másla
  • 4 celé vejce
  • 1dcl polotučného mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 800 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 5 ks hřebíčku
  • Lentilky
  • Glazura na zdobení:
  • 170 g cukru moučka
  • 1 bílek
  • pár kapek citronové šťávy
POSTUP:

Upéct takový perník není tak složité, jak se může zdát, uvidíte samy. Dobře promíchejte med, cukr, máslo a žloutky, přidejte mléko a koření, znovu promíchejte a přidejte ještě mouku a sníh z bílků (asi bychom jim měli říct, jak se ten sníh dělá). Vše dobře zpracujte, udělejte bochníček, který nechte tak 12 hodin odležet v lednici. Poté těsto vyválejte na válu vysypaném hladkou moukou na 3-4 mm tenký plát a vykrajujte různé tvary. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, pečte na 170° C asi 10 minut a ještě horké perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem. Po vychladnutí ozdobte perníčky glazurou z jednoho bílku. Tu si připravíte takto: 170 g cukru moučky, bílek a pár kapek citronové šťávy stačí pouze smíchat, nebo krátce promixovat. Na glazuru můžete rovnou lepit i Lentilky.

dort
SUROVINY:
  • Těsto:
  • 4 vanilkové pudinky
  • 4 celá vejce
  • 20 dkg cukru krupice
  • 1/2 pytlíku prášku do pečiva
  • Změklé máslo a hrubá mouka na vymazání dortové formy
  • Krém:
  • 125 ml polo- nebo plnotučného mléka
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • 100 g rozpuštěné čokolády (mléčné?)
  • 250 g změklého másla
  • 6 polévkových lžic cukru krupice
  • Lentilky
POSTUP:

Nemusíte mít narozeniny, abyste si mohli dát opravdu vynikající dort. Upečte si dort jen tak! Ušlehejte cukr a vejce, vsypte prášek do pečiva a pudink a znovu vyšlehejte. Těsto nalijte do dortové formy (vymazané máslem a pak vysypané hrubou moukou) a pečte na 160° C přibližně 40 minut. Po dopečení nechte vychladnout Mezitím si připravte krém...

Z mléka a hladké mouky uvařte kaši a do ní přidejte čokoládu, máslo a cukr. Vyšlehejte do krému a nechte chvíli ztuhnout v lednici.

Základ dortu je upečený a již vychladl? Dortový korpus teď rozřízněte napůl a mezi díly natřete krém, ale jen část krému něco mezi jednou třetinou a polovinou. Spojte oba díly korpusu a celý dort potřete krémem (příště můžete použít třeba i marcipán). A můžete zdobit. Na to máme přece Lentilky!

rolada
SUROVINY:
  • Těsto:
  • 4 žloutky
  • 4 polévkové lžíce horké vody
  • 80 g cukru krupice
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 4 bílky
  • Krém:
  • 125 ml polo- nebo plnotučného mléka
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • 100 g mléčné čokolády
  • 250 g povoleného másla
  • 6 polévkových lžic cukru krupice
  • moučkový cukr
  • sypaný kokos
  • Lentilky
POSTUP:

Sladká roláda, to je paráda! Obzvlášť, když uvnitř objevíte barevné Lentilky! Nejprve rozšlehejte žloutky s horkou vodou, přidejte polovinu cukru (40 g) a našlehejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Z bílku našlehejte tuhý sníh a všlehejte zbytek cukru. Do žloutkové pěny opatrně vmíchejte mouku střídavě se sněhem. Nyní těsto rozetřete do tvaru obdélníku na plech vyložený pečícím papírem a piškot pečte na 200° C do světlounce hnědého odstínu. Použijte plech klasické velikosti (přibližně 45x35 cm), těsto rozetřete rovnoměrně na celý plech. Tloušťka těsta po upečení je zhruba 1 – 2 cm. Po upečení nechte vychladnout.

Z mléka a hladké mouky uvařte kaši a do ní přidejte čokoládu, máslo a cukr. Vyšlehejte do krému a nechte chvíli ztuhnout v lednici.

Piškot je hotový? Opatrně jej překlopte na utěrku vysypanou moučkovým cukrem a pomocí utěrky zatočte do role, aby se těsto vytvarovalo, a nechte chvíli zarolované. Potom opatrně rozbalujte roládu, na rozbalený kousek vždy natřete krém a posypte Lentilkami. Natřenou část začněte rolovat vždy jakoby z druhé strany. Hotovou roládu znovu potřete krémem, ozdobte sypaným kokosem a... přece Lentilkami! Barevnou dobrou chuť!

NESTLÉ ČESKO, s. r. o.
Servis pro spotřebitele
Mezi Vodami 31
143 20 Praha 4

IČ: 45799504
DIČ: CZ45799504
Společnost je zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, spisová značka oddíl C, vložka 10481.

Infolinka: 800 135 135 v pracovní dny od 8:00 do 11.30 hod. a od 13:00 do 16:00 hod.

E-mail: consumer.service@cz.nestle.com

Good Food, Good Life
Copyright 2012 Nestlé Česko s. r. o., Mezi Vodami 31, 143 20 Praha | Design LineArt Group a. s., Nuselská 46, 140 00 Praha